To jeden z przepisów, które na zawsze pozostają w pamięci.
Składniki:
Ciasto:
150 g masła
150 g cukru pudru
szczypta soli
6 jajek
50 g mąki
200 g maku
50 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 ml adwokata
Nadzienie:
400 g śmietany 30 %
50 g cukru pudru
20 ml adwokata
3 łyżeczki żelatyny
Dekoracja:
100 g śmietany 30 %
50 ml adwokatu
odrobina żelatyny
Tort makowy z adwokatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło ucieramy z solą i cukrem, kolejno dodając żółtka. Mąki mieszamy z proszkiem i makiem. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy je na zmianę z adwokatem i suchymi składnikami do masła, ciągle ucierając. Gładką masę przekładamy do natłuszczonej tortownicy o średnicy 26 cm. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach.
2.Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody. Kremówkę ubijamy z cukrem i gdy będzie już sztywna stopniowo dolewamy adwokat, a następnie żelatynę, ciągle mieszamy aż wszystko dokładnie się połączy.
3.Spód przecinamy na dwie części. Następnie przekładamy je kremem. Ubijamy pozostałą kremówkę i dekorujemy tort. Adwokat przeznaczony do dekoracji zagęszczamy żelatyną i wylewamy na środek tortu. Chłodzimy.
Komentarze