Ciasto powstało dla przyjaciółki, która będąc na diecie strasznie tęskniła za smakiem tiramisu
45 min
Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka
- 4 łyżki skrobi kukurydzianej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- aromat migdałowy lub inny
- słodzik (ja dałam 3 łyżki żeby ciasto było mało słodkie, wtedy ładnie komponuje się z słodką masą)
Masa:
- 600 g twarogu zmielonego lub mascarpone chude
- 200 g jogurtu naturalnego
- pół szklanki wrzątku
- 2, 5 łyżeczki żelatyny
- słodzik (ja dałam 4 łyżki)
Ponadto sos:
Szklanka wrzątku, kawa lub herbata, aromat migdałowy lub rumowy- wszystko razem wymieszać.
Tiramisu na diecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka utrzeć ze słodzikiem i aromatem, dodać skrobię i ubitą na sztywno pianę z białek. Piec 25 min. w temp. 180st. (tortownica).
Żelatynę rozpuścić we wrzątku, zmiksować z jogurtem i serem.
Biszkopt przekroić na pół. Ułożyć na tortownicy jedną warstwę, polać sosem i wyłożyć połową masy. Przykryć drugim plackiem, polać sosem i wylać masę. Na wierzch masy posypać kakao.
By masa stężała wstawić na co najmniej godzinę do lodówki.
Komentarze