Terrina z cukinii

4.5 (199 ocen)

  • 50 min

Pyszna, ciesząca oczy i podniebienie przekąska z cukinii, pomidorów i serka.

  • 50 min

Składniki:

  • 3 średnie cukinie(2 większe + 1 mniejsza),
    1 cebula,
    2 ząbki czosnku,
    50 dag półtłustego twarogu,
    2 pomidory,
    5–6 połówek suszonych pomidorów w zalewie,
    30 dag sera feta,
    sok z cytryny,
    zioła prowansalskie,
    sól,
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Terrina z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Terrina z cukinii 1. Cukinie dokładnie myjemy i odkrawamy końce. Dwie z nich kroimy wzdłuż na cienkie plastry.
  • Terrina z cukinii 2. Następnie gotujemy je w osolonej wodzie około 3 minut, żeby zmiękły. Po wystudzeniu osuszamy je papierowymi ręcznikami. Keksówkę wykładamy folią spożywczą i wykładamy ją paskami cukinii.
  • Terrina z cukinii 3. Trzecią z cukinię kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni szklimy cebulkę, a następnie dodajemy cukinię i dusimy do miękkości przyprawiając ją solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, kroimy je w kostkę. Suszone pomidory odsączamy z zalewy i kroimy w cienkie paski.
  • Terrina z cukinii 4. Twaróg odciskamy z wody. Miksujemy go razem z serem feta.
  • Terrina z cukinii 5. Do masy serowej dodajemy uduszoną cukinię z cebulką, pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i ziołami.
  • Terrina z cukinii 6. Masę serową przekładamy do keksówki, wszystko ugniatamy łyżką i przykrywamy wystającymi plastrami cukinii. Przekładamy do lodówki na minimum 3 godziny. Po schłodzeniu terrinę wyjmujemy z formy i odwracamy do góry nogami. Kroimy ją w cienkie plastry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować