Pyszna, ciesząca oczy i podniebienie przekąska z cukinii, pomidorów i serka.
50 min
Składniki:
3 średnie cukinie(2 większe + 1 mniejsza),
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
50 dag półtłustego twarogu,
2 pomidory,
5–6 połówek suszonych pomidorów w zalewie,
30 dag sera feta,
sok z cytryny,
zioła prowansalskie,
sól,
pieprz
Terrina z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie dokładnie myjemy i odkrawamy końce. Dwie z nich kroimy wzdłuż na cienkie plastry.
2.Następnie gotujemy je w osolonej wodzie około 3 minut, żeby zmiękły. Po wystudzeniu osuszamy je papierowymi ręcznikami. Keksówkę wykładamy folią spożywczą i wykładamy ją paskami cukinii.
3.Trzecią z cukinię kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni szklimy cebulkę, a następnie dodajemy cukinię i dusimy do miękkości przyprawiając ją solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, kroimy je w kostkę. Suszone pomidory odsączamy z zalewy i kroimy w cienkie paski.
4.Twaróg odciskamy z wody. Miksujemy go razem z serem feta.
5.Do masy serowej dodajemy uduszoną cukinię z cebulką, pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i ziołami.
6.Masę serową przekładamy do keksówki, wszystko ugniatamy łyżką i przykrywamy wystającymi plastrami cukinii. Przekładamy do lodówki na minimum 3 godziny. Po schłodzeniu terrinę wyjmujemy z formy i odwracamy do góry nogami. Kroimy ją w cienkie plastry.
Komentarze