Terrina serowa z kurkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Te małe grzybki w połączeniu z twarożkiem naprawdę świetnie smakują.

  • 60 min

Składniki:

  • opakowanie krakersów
    200 g kurek
    szklanka kremówki
    3/4 szklanki kwaśnej śmietany
    800 g twarożku śmietankowego
    cebula
    6 łyżeczek żelatyny
    4 łyżki startego sera żółtego
    3-4 wąsy szczypiorku
    masło
    sól
    pieprz
    natka pietruszki

Terrina serowa z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaszkę 24x24 wyłóż folią spożywczą,spód przykryj warstwą krakersów.
    Żelatynę rozpuść w 1/2 szklanki wrzątku,ostudź.
  • 2. Oczyszczone kurki uduś na maśle razem posiekana cebulą.posól,przestudź.
    Twarożek zmiksuj z kwaśną śmietaną na gładka masę,kremówkę ubij na sztywno,wymieszaj z twarożkiem dodaj kurki z cebulą,posiekany szczypiorek i natkę pietruszki dopraw solą i pieprzem,dokładnie wymieszaj na końcu wlej ostudzoną żelatynę i ponownie wymieszaj.
    Masę równomiernie rozsmaruj na krakersach,wierzch posyp startym serem.
    Wstaw w chłodne miejsce do stężenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy