KOLOROWE PĄCZKI

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

słodkie tęczowe pączusie ulubione moich dzieci

  • 2 godz.

Składniki:

  • na ciasto:
    - 6 żółtek,
    -2 łyżki cukru,
    -4 szklanki mąki pszennej,
    -szczypta soli
    -pół szklanki mleka,
    -pół szklanki śmietany
    -2łyżki spyrytusu
    -50g.masła
    SKŁADNIKI NA ROZCZYN Z DROZDZY;
    -50g.drozdzy
    -1łyżka cukru
    -1łyżka mąki
    -3/4 szklanki mleka letniego.

Kolorowe pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. rozczyn;
    Drożdże rozkruszyć dosypać cukier i mieszać aż powstanie jednolita masa.Następnie dodać mąkę i mieszać.Dolać letniego mleka wymieszać i odstawić na 20/30minut.Po tym czasie rozczyn jest gotowy.
  • 2. Ciasto ;6 żółtek i 2 łyżki cukru razem utrzeć,dodać 4szklanki mąki pszennej z szczyptą soli,wlewamy rozczyn z drozdzy,następnie pół szklanki mleka i pół szklanki śmietany oraz 2 łyżki spyrytusu wszystko to zagniatamy.Dodajemy 50 g.masła i ponownie ugniatamy az ciasto stanie się elastyczne.Ciasto odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • 3. Gdy ciasto już wyrośnie wykładamy na stolnicę posypaną mąka i wałkujemy ciasto na 2,5cm grubości ,wykrawamy koła i kładziemy na tacę i przykrywamy ścierką na około 30minut.Po upływie tego czasu wrzucamy na rozgrzany olej i smazymy z obu stron.Po ostudzeniu pączków szprycujemy marmoladą.Na koniec ozdabiamy lukrem i posypujemy kolorowymi cukierkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy