Kolorowe pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.rozczyn;
Drożdże rozkruszyć dosypać cukier i mieszać aż powstanie jednolita masa.Następnie dodać mąkę i mieszać.Dolać letniego mleka wymieszać i odstawić na 20/30minut.Po tym czasie rozczyn jest gotowy.
2.Ciasto ;6 żółtek i 2 łyżki cukru razem utrzeć,dodać 4szklanki mąki pszennej z szczyptą soli,wlewamy rozczyn z drozdzy,następnie pół szklanki mleka i pół szklanki śmietany oraz 2 łyżki spyrytusu wszystko to zagniatamy.Dodajemy 50 g.masła i ponownie ugniatamy az ciasto stanie się elastyczne.Ciasto odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
3.Gdy ciasto już wyrośnie wykładamy na stolnicę posypaną mąka i wałkujemy ciasto na 2,5cm grubości ,wykrawamy koła i kładziemy na tacę i przykrywamy ścierką na około 30minut.Po upływie tego czasu wrzucamy na rozgrzany olej i smazymy z obu stron.Po ostudzeniu pączków szprycujemy marmoladą.Na koniec ozdabiamy lukrem i posypujemy kolorowymi cukierkami.
Komentarze