Tęczowe ciasteczka

4.5 (170 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Wiosno przybywaj!!

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:


  • - masło miekkie: 220 gramów
    - żółtka jajek ugotowane: 2 sztuki
    - mąka pszenna: 200 gramów
    - mąka krupczatka: 150 gramów
    - cukier puder: 150 gramów
    - cukier waniliowy: 1 sztuka
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - skorka z cytryny: 1 sztuka
    - białko jajka- lekko ubite: 0.5 sztuki
    - kolorowe barwniki: 0.2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Tęczowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • teczowe ciasteczka 1. Cukier puder wymieszać ze skórką z cytryny. Ubić masło na puszysty krem, dodać cukier ze skórką cytrynową i cukier waniliowy, utarte ugotowane żółtka, miksować ok 4 min. Po trochu dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dobrze połączyć składniki. Podzielić ciasto na 6 równych części( uzyć wagi), każdą część zabarwić na żądany kolor. Każdy kolor rozwałkować na prostokąt 7x 23 cm (h okolo 0,4 cm), zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 h.
  • tęczowe ciasteczka 2. Po godzinie złożyć ciasto, układać kolory jeden na drugim, skleić lekko ubitym białkiem, przycisnąć, wyrównać brzegi, całość wstawić do zamrażarki aby DOBRZE stężało, inaczej się nie pokroi. Po wyjęciu z zamrażalnika pokroić na plastry i piec 10-13 min w 180°.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować