Tęczowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukier puder wymieszać ze skórką z cytryny. Ubić masło na puszysty krem, dodać cukier ze skórką cytrynową i cukier waniliowy, utarte ugotowane żółtka, miksować ok 4 min. Po trochu dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dobrze połączyć składniki. Podzielić ciasto na 6 równych części( uzyć wagi), każdą część zabarwić na żądany kolor. Każdy kolor rozwałkować na prostokąt 7x 23 cm (h okolo 0,4 cm), zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 h.
2.Po godzinie złożyć ciasto, układać kolory jeden na drugim, skleić lekko ubitym białkiem, przycisnąć, wyrównać brzegi, całość wstawić do zamrażarki aby DOBRZE stężało, inaczej się nie pokroi. Po wyjęciu z zamrażalnika pokroić na plastry i piec 10-13 min w 180°.
Komentarze