Pączki TAWA-TAWAS

0 (0 ocen)

  • 20 min

Tawa-tawas pochodzą z Boliwii.Są to małe, smażone pączuszki/ciasteczka w kształcie rombów, których nazwa oznacza „cztery”.Ich przygotowanie trwa ok. 20 minut ( a zjedzenie jeszcze szybciej ;) ).Posypane cukrem pudrem ( + polane miodem! ) są świetnym pomysłem na szybką przekąskę!

  • 20 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    * mąka pszenna – 1 szkl

    * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

    * sól – 1 szczypta

    * jajko – 1 szt

    * miękkie masło – 1 łyżeczka

    * woda – ok. 4 łyżki

    * olej do smażenia

    * cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pączki tawa-tawas - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą, dodajemy jajko, miękkie masło oraz wodę.

    Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto ( w razie potrzeby podsypujemy mąką ).

    Przykrywamy ściereczką na ok.10 minut.

    Po tym czasie wałkujemy na ok. 0,5 cm, wycinamy romby i pozostawiamy na ok. 5 minut.

    W garnku rozgrzewamy olej, delikatnie wrzucamy Tawa-tawas i smażymy na złoto.

    Odsączamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem!


    Smacznego!

Porady

Ci którzy kalorii się nie boją śmiało mogą polać je miodem!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować