1.Mięso dobrze myjemy, osuszamy, czyścimy z błonek, przekręcamy dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa przez drobne sito. Następnie wyrabiamy dokładnie rekami przez około 10 min dodajemy potem wodę i ugniatamy dalej. Wrzucamy po jednym jajku i mieszamy bardzo dokładnie rękami. Pod koniec dodajemy sól i pieprz do smaku i olej.
2.Mięso dzielimy na 3 części. Na dłoń lejemy troszkę oleju i z każdej części formujemy kulę i kładziemy na talerz. Nożem robimy delikatną kratkę.
3.Cebule i ogórka kroimy w drobna kostkę i dekorujemy tatara wedle gustu.
Porady
Przed wyrabianiem mięsa myjemy bardzo dokładnie ręce.
Czym dłużej będziemy ugniatać mięso tym będzie smaczniejsze i delikatniejsze.
Tatara można podawać z żółtkiem ( sparzonym)
Komentarze