Tartinki z masą krówkową i prażonymi orzechami

4.49 (166 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Małe co nieco dla miłośników słodkości

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • NA TARTINKI (ok 10 babeczek)

    - ok 120 g masła
    - ok 220 g mąki pszennej
    - 6 łyżek cukru pudru
    - 2 żółtka
    - odrobina sody oczyszczonej (ok 1/4 łyżeczki)

    WYPEŁNIENIE BABECZEK:

    - 400 g masy krówkowej (ja wybrałam tą o smaku orzechowym)
    - 200 g orzechów włoskich (bez łupinek)
    - 3 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.49 (166 ocen)

Tartinki z masą krówkową i prażonymi orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier puder, sodę oczyszczoną oraz pokrojone w mniejsze części masło. Robimy wgłębienie, w co wbijamy 2 żółtka. Zagniatamy ciasto. Gdy będzie jednolite, formujemy kulkę i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto dzielimy na mniejsze kulki i rozwałkowujemy. Szklanką wycinamy kółka, które układamy w foremkach do babeczek (ja użyłam silikonowych, więc nie musiałam ich dodatkowo natłuszczać). Dno nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st przez 15-20 minut.
  • 2. Do wystudzonych foremek nakładamy po łyżce masy krówkowej.
  • 3. Orzechy prażymy na rozgrzanej patelni (możemy też dodać odrobinę masła). Dodajemy cukier i smażymy tak długo, aż cukier się stopi i pokryje kawałki orzechów.
  • 4. Jeszcze ciepłe orzechy układamy na babeczki. Babeczki podajemy schłodzone.

Porady

Jeśli nie chcesz, aby dno babeczek unosiło się do góry, możesz je przygnieść folią aluminiową wypełnianą fasolą lub grochem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa krówkowa Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować