Tarteletki z dynią, romanesco i kozim serem

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Wytrawne babeczki smakują pysznie, a kontrasty kolorów zachęcają do skosztowania. Ciekawe połączenie słodkiej dyni, z fakturą kalafiora i wyrazistym smakiem koziego sera.

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - ciasto francuskie (opakowanie, jeden arkusz): 1 sztuka
    - dynia (miąższ pokrojony w kostkę): 800 gramów
    - czosnek (granulowany): 1 łyżeczka
    - gałka muszkatolowa (świeżo starta): 1 szczypta
    - oliwa z oliwek (dobrej jakości): 4 łyżki
    - cebula (szalotka): 1 sztuka
    - kalafior (różyczki zielonego romanesco): 0.5 szklanki
    - ser (ser kozi na czerwonym winie): 5 dekagramów
    - śmietana (kwaśna 12%): 6 łyżek
    - jajka: 3 sztuki
    - sól: 2 szczypty
    - pieprz (mielony): 2 szczypty

    - masło (do wysmarowania foremek): 1 łyżeczka
    - fasola (ziarna, do obciążenia ciasta): 12 łyżek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Tarteletki z dynią, romanesco i kozim serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię pokrojona w kostkę wymieszać w misce z oliwą, doprawić solą, pieprzem, oraz łyżeczką czosnku w proszku.
    Umieścić na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.Piec w piekarniku nagrzanym na 190-200 stopni przez 25minut.

    Cebulkę podsmażyć chwilę na maśle.
    Ciasto francuskie podzielić na 6 kwadratów, wylepić nimi wysmarowane masłem foremki, dociskając ściśle do ścianek. Piec z wkładem 10 minut w temp 200 stopni( na każdą foremkę kawałek papieru do pieczenia i dwie garści ziaren fasoli jako ciężar)- można jednocześnie z dynią, na wyższej kratce.
  • 2. Kalafiora zalać wrzątkiem, zagotować, przelać zimna wodą na sicie.

    Jaja wymieszać ze śmietaną, oraz 2/3 startego sera koziego.doprawić solą, pieprzem i gałka muszkatołową. Do tej masy dodać 2/3 upieczonych kawałków dyni.

    Z foremek usunąć papier i fasolę. Wypełnić po równo foremki masą jajeczną z dynią, na wierzch dodać resztę dyni- tę 1/3 i szalotkę . Piec w temp 200 stopni ok. 25 minut.
  • 3. Wyjąć foremki , zobaczyć czy masa się ścięła, jak nie- podpiec jeszcze 3 minutki. Wyciągnąć, wbić w tarteletki kawałki zielonego kalafiora. Posypać startą na szerokie wiórki resztą sera( można to zrobić nożykiem do warzyw). Wstawić do wyłączonego, ciepłego piekarnika, by ser na wierzchu ładnie się rozpuścił.

    Po lekkim przestudzeniu, wyjąć tarteletki, oddzielając ciasto nożykiem od brzegów foremek. Podawać z kleksem śmietany.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować