Kisiel podany w kruchych babeczkach smakuje pysznie! Dodatek żurawiny fajnie smakuje, a jabłuszkowa dekoracja zachęca do sięgnięcia po jeszcze jedną sztukę!Zamiast żurawiny można użyć rodzynek.
Tartaletki z jabłkowym kisielem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta i zagniatamy je.
2.Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Za pomocą foremek wycinamy koła. Wyciętymi kołami wykładamy środki natłuszczonych foremek.
Tak przygotowane babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je do zrumienienia około 20 minut w 180°C.
Upieczone kruche spody wyjmujemy i studzimy.Resztki ciasta zagniatamy, wałkujemy i wycinamy z nich małe jabłuszka. Ciasteczka- jabłuszka pieczemy. Będą one stanowić dekoracje tartaletek. Jeśli ktoś nie czuje się na siłach można upiec samo ciasto, przestygnięte pokruszyć i otrzymaną „kruszonką” udekorować deser.
3.KISIEL: Dwie szklanki soku przelewamy do garnka. Dodajemy do niego żurawinę i zagotowujemy.
4.W pozostałej części soku rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną. Gotujący sok zalewamy mieszaniną. Gotujemy kisiel. Gotowy doprawiamy do smaku. Powinien wyjść dość gęsty, by nie wypływał z babeczek.
Ciepłym kisielem wypełniamy środki upieczonych tartaletek.
5.Wierzch dekorujemy upieczonymi jabłuszkami lub pokruszonym ciastem. Deser pozostawiamy do ostygnięcia i zastygnięcia.
Komentarze