Tartaletki pomarańczowe z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto od razu rozwałkować pomiędzy folią spożywczą lub papierem do pieczenia (nie będzie się kleić) na grubość około 4 mm. Za pomocą szklanki wykrawać duże koła, wylepić nimi foremki do tartaletek (szerokość u podstawy ok. 6,5 cm) wysmarowane wcześniej masłem i oprószone mąką. Ciasto nakłuć widelcem i umieścić na płaskiej blaszce. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do 190 st.C, wstawić tartaletki. Piec przez ok. 15-20 minut do zarumienienia (polecam pierwsze 10 minut piec z obciążeniem- na ciasto położyć kawałek papieru do pieczenia i wysypać specjalne ceramiczne kulki lub groch, fasolę itp. Dzięki temu babeczki się nie wybrzuszą i będzie więcej miejsca na nadzienie). Po tym czasie wyjąć i pozostawić do wystudzenia.
2.Nadzienie pomarańczowe: Wszystkie składniki krótko zmiksować do połączenia. Nadzienie rozlać na wystudzone spody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C. Piec przez ok. 15 minut, aż nadzienie się zetnie.
3.W międzyczasie przygotować bezę: Białka ubić na sztywną pianę. Gdy będzie śnieżnobiała dodawać partiami cukier puder, cały czas miksując. Na koniec wsypać przesianą mąkę, wymieszać. Pianę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej otwartej gwiazdy. Tartaletki wyjąć z piekarnika i szybciutko wycisnąć na nie pianę bezową. Zapiekać jeszcze przez ok. 15 minut w 160 st.C, aż beza się przyrumieni. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić tartaletki na 5 minut. Po 5 minutach uchylić piekarnik i pozostawić na kolejne 5 minut (już ostatnie, obiecuję... ;)). Gdy lekko przestygną ostrożnie wyjąć z foremek. Smacznego!
Komentarze