Tartaletki migdałowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.- Do miski wsypać mąkę z cukrem i proszkiem, zatrzeć na tarce masło i lekko zagnieść - powstanie kruszonka.
- Wbić żółtka i szybko zagnieść ciasto, schłodzić je w lodówce.
- Jabłka obrać, pokroić w kostkę i zasypać cukrem, następnie przesmażyć, ale tak aby nie rozpadły się. Wymieszać z cynamonem.
- Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę, dodać mielone migdały.
- Schłodzonym ciastem wyłożyć metalowe foremki na mini tarty ( moje mają średnicę 10 cm) odrywając po kawałku bez wałkowania - spód i boki, następnie nakłuć widelcem. Można zrobić jedną dużą tartę.
- Nałożyć na ciasto przesmażone jabłka.
- Jabłka zalać masą migdałową.
- Z reszty ciasta kruchego wyciąć ozdoby( u mnie gwiazdki)i położyć na tartach lub zatrzeć ciasto na tarce i posypać po wierzchu.
- Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 st.C przez 15-20 minut.
- Można posypać cynamonem. Ja pędzelkiem naniosłam cynamon na gwiazdki.
Można użyć gotowe jabłka smażone w słoiku.
Komentarze