Dla tego ciasta warto przestać liczyć kalorie. Słodziutkie, kruchutkie i szybciutkie w przygotowaniu. Niestety tak szybko jak powstało znikło z talerza:).
60 min
Składniki:
Tarta o średnicy 26 cm
Składniki na ciasto kruche:
- 180 g mąki,
- 1 żółtko,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 10 dag masła,
- Szczypta proszku do pieczenia,
- 1 łyżka śmietany,
Wypełnienie (masa snikersowa):
- Puszka masy krówkowej (380g),
- 120 g orzeszków arachidowych solonych,
- 120 g orzeszków arachidowych niesolonych,
- 1 czekolada mleczna lub deserowa,
- 2 łyżki mleka
Tarta – snikers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy cukier proszek do pieczenia. Mieszamy sypkie składniki. W dalszej kolejności dokładamy śmietanę, masło oraz żółtko. Zagniatamy ciasto kruche. Schładzamy je około 30 minut w lodówce i wykładamy nim formę na tarte.
Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na około 30 minut ( 180°C).
Po wyjęciu z piekarnika studzimy.
Na wystudzone ciasto wykładamy masę „snikersową”.
2.Masa snikersowa: Orzeszki przekładamy do miski, mieszamy razem i dokładamy do nich masę krówkową. Całości dokładnie łączymy. Wykładamy na upieczone ciasto kruche.
Polewamy roztopioną czekoladą (Czekoladę łamiemy na kostki, przekładamy do rondelka, podlewamy mlekiem i rozpuszczamy cały czas mieszając).
Komentarze