Tarta pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciastem francuskim wyłożyć foremkę do tarty lub zwykłą tortownicę. Dno przykryć papierem do pieczenia i wysypać na nie groch. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 200-220 stopni. Zapiekać ok 10 minut. Po tym czasie zdjąć papier z grochem i znów zapiekać 15 minut.
2.Na upieczone ciasto wyłożyć konfiturę pomarańczową. Rozsmarować ją równomiernie.
3.Budynie waniliowe ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu dodając masło i zmniejszając ilość mleka z 1 litra na 750 ml
4.W czasie gdy będzie się gotowało mleko na budyń wyfiletować pomarańczę, tj ostrym nożem z góry do dołu obrać pomarańczę z białej skórki, a następnie wycinać cząstki pomarańczy, tak by były pozbawione białej błonki
5.Jeszcze gorący budyń wyłożyć na ciasto z konfiturą. Wyrównać wierzch, na który układać cżastki pomarańczy. Schłodzić przed podaniem.
Komentarze