Tarta... nieutarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto rozwałkować. Nakłuć widelcem.
Pociąć ciasto na kawałki odpowiadające wielkości muszli. Oczyszczone muszle osuszyć, spryskać po wewnętrznej stronie oliwą. Wyłożyć na nie ciasto i odstawić do lodówki na 20 minut.
2.Pory oczyścić. Białe części porów pociąć na cienkie talarki. Następnie dusić na maśle, stale mieszając.
Odstawić do ostygnięcia.
3.Rozgrzać piekarnik do 210°C.
Ubić jajka i żółtka.Dodać śmietanę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz, do uzyskania jednorodnej konsystencji.
4.
Wyjąć muszle z lodówki, w każdej układać przegrzebki i pory, zalać kremem śmietanowym, posypać szczypiorkiem i koperkiem.
Wstawić do piekarnika, po 5 minutach obniżyć temperaturę do 180°C i piec do zarumienienia (ok.15 minut).
Komentarze