Tarta na cieście francuskim

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Bardzo szybka i prosta w wykonaniu. Do zrobienia tarty potrzebujemy kilka składników - prostota znowu wygrywa;)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • DO ZROBIENIA TARTY POTRZEBUJEMY::
    - ciasto francuskie arkusz (w Auchan można nabyć mrożone typowo przeznaczone na tartę,): 1 sztuka
    - wędlina (u mnie krakowska): 250 gramów
    - pomidory: 4 sztuki
    - sól, pieprz do smaku: 2 szczypty
    - oregano suszone (opcjonalnie): 2 szczypty
    - starty żółty ser: 250 gramów
    - Tłuszcz do smarowania formy (masło, margaryna): 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta na cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nastawiamy piekarnik na 180*C
  • 2. Smarujemy formę na tartę tłuszczem. Przekładamy dociskając ciasto francuskie na blachę. Nakłuwamy widelcem - bardzo gęsto.
  • 3. Na ciasto połozyć papier do pieczenia a na nim rozsypać fasolę, groch - co, śco obciąży nam ciasto, aby zanadto nie wyrosło.
  • 4. Wstawiamy do piekarnikana15 minut.
    W tym czasie kroimy wędlinę w kostkę, pomidora w pół plastry, jeśli macie ser w całości, ścieramy na tarce o grubych oczkach
  • 5. Gdy ciasto mamy podpieczone, ściągamy " obciążenie", na spód ciasta rozsypujemy wędlinę, na niej układamy pokrojone pomidory, przyprawiamy sola, pieprzem i ewentualnie oregano. Obsypujemy całość startym serem. Wstawiamy do piekarnika jeszcze na 15 minut.
    Podajemy gorące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować