Tarta migdałowo-gruszkowa

0 (0 ocen)

  • 50 min

Migdałowa tarta z gruszkami pyszne połączenie smaków,robiłam pierwszy raz i na pewno zagości na dłużej....

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1,5 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki zimnej wody
    140 g masła
    szczypta soli
    Masa migdałowa:
    200 g mielonych migdałów kalifornijskich
    2 żółtka
    2 białka
    8 łyzek cukru drobnego
    10 g cukru waniliowego
    Dodatkowo:
    1 kg dojrzałych gruszek

Tarta migdałowo-gruszkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Ciasto: Mąkę pszenną wysypać na stolnicę ,zimne masło pokroić na kawałki i dodać do masy,stopniowo wlewać wodę zagniatając ciasto.wyrobione okręcić w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
  • przed pieczeniem 2. Masa migdałowa: Migdały zmielić w blenderze . Białka ubić na sztywną pianę a żółtka osobno ubic na puch z cukrami dodajac zmielone migdały i na koniec pianę z białek.Delikatnie wymieszać szpatułką. Gruszki oskrobać pokroić na plasterki. Okragłą forme do tarty o śr 30 cm wysmarować margaryną wylepić schłodzonym ciastem,wylać masę migdałową i ułożyc na cieście pokrojone gruszki.Wsadzić do piekarnika i zapiekać 40 minut w temp 190*c

Komentarze

Podobne przepisy