Tarta marchewkowa z zieloną soczewicą, kiełbaską i rukolą

0 (0 ocen)

  • 40 min

Tarta z soczewicą jest bardzo smaczna i pożywna i co ważne - ma wiele wartości odżywczych. Polecam ją na obiad czy ciepłą kolację:)

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na formę o średnicy 23 cm i wysokości 3 cm:
    1 szklanka zielonej soczewicy
    150 g kiełbasy
    170 g śmietany
    120 g żółtego sera ( ok. 2 łyżki odkładamy do posypania tarty)
    świeże listki oregano
    rukola
    przyprawa do potraw Kucharek
    pieprz ziołowy
    tłuszcz do smażenia

    CIASTO:
    1 ugotowana marchewka
    1 1/3 szklanki mąki (1/3 jest do posypywania stolnicy podczas zagniatania i wałkowania)
    1 jajko
    1 łyżka śmietany
    80 g margaryny
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta marchewkowa z zieloną soczewicą, kiełbaską i rukolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę rozgniatamy widelcem. Z podanych składników zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 15 minut.
  • 2. Soczewicę gotujemy do miękkości wg przepisu na opakowaniu. Następnie połowę rozdrabniamy blenderem.
  • 3. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu.
  • 4. Do soczewicy dodajemy kiełbasę, starty na tarce o grubych oczkach ser żółty, śmietanę, oregano, przyprawiamy i mieszamy.
  • 5. Powstałą masę wykładamy na podpieczone ciasto, posypujemy pozostałym serem żółtym.
  • 6. Na tarcie układamy pęczek listków rukoli, zapiekamy około 20 minut.
  • 7. Przed podaniem na wierzchu tarty układamy listki rukoli.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować