Tarta z soczewicą jest bardzo smaczna i pożywna i co ważne - ma wiele wartości odżywczych. Polecam ją na obiad czy ciepłą kolację:)
40 min
Składniki:
Składniki na formę o średnicy 23 cm i wysokości 3 cm:
1 szklanka zielonej soczewicy
150 g kiełbasy
170 g śmietany
120 g żółtego sera ( ok. 2 łyżki odkładamy do posypania tarty)
świeże listki oregano
rukola
przyprawa do potraw Kucharek
pieprz ziołowy
tłuszcz do smażenia
CIASTO:
1 ugotowana marchewka
1 1/3 szklanki mąki (1/3 jest do posypywania stolnicy podczas zagniatania i wałkowania)
1 jajko
1 łyżka śmietany
80 g margaryny
szczypta soli
Tarta marchewkowa z zieloną soczewicą, kiełbaską i rukolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę rozgniatamy widelcem. Z podanych składników zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 15 minut.
2.Soczewicę gotujemy do miękkości wg przepisu na opakowaniu. Następnie połowę rozdrabniamy blenderem.
3.Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu.
4.Do soczewicy dodajemy kiełbasę, starty na tarce o grubych oczkach ser żółty, śmietanę, oregano, przyprawiamy i mieszamy.
5.Powstałą masę wykładamy na podpieczone ciasto, posypujemy pozostałym serem żółtym.
6.Na tarcie układamy pęczek listków rukoli, zapiekamy około 20 minut.
7.Przed podaniem na wierzchu tarty układamy listki rukoli.
Komentarze