Tarta marchewkowa

4.5 (175 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Studiuję dietetykę. Tak układam jadłospis, by spełniał wymogi zdrowego odżywiania.

Składniki:

  • ● 20 dag chudego twarogu
    ● szkl. mąki typ 650
    ● 1/2 szkl. mąki typ 1850
    ● 10 dag masła
    ● 4 marchewki
    ● 3/4 szkl. naturalnego jogurtu
    ● 10 dag startego ostrego, żółtego sera
    ● 2 jajka
    ● 2 ząbki czosnku
    ● 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    ● pieprz
    ● sól
    ● łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta marchewkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki obieramy, blanszujemy
    i kroimy w plasterki.
    Mąki zagniatamy z posolonym
    twarogiem i masłem.
    Ciasto schładzamy. Wylepiamy
    natłuszczoną formę i pieczemy
    15 minut w 200 °C.
    Rozkładamy marchewkę.
  • 2. Jajka rozkłócamy, mieszamy
    z jogurtem, przeciśniętym
    przez praskę czosnkiem,
    serem i gałką muszkatołową.
    Doprawiamy,
    miksujemy i zalewamy marchewkę.
    Pieczemy 40 minut
    w temp. 200 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować