Tarta drożdżowa pod pierzynką z mozzarelli

4.5 (150 ocen)

Przepis na tą tartę powstał spontanicznie - rodzina miała ochotę na danie z piekarnika inne niż pizza, czy zapiekanka. Postanowiłam połączyć oba te dania i powstała ta oto tarta, z czapeczką z ciasta drożdżowego i pierzynką z mozzarelli, z pomidorami i cukinią w środku. Pyszności!

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    - 2 szklanka mąki pszennej,
    - 3 dag drożdży,
    - ok. 1/3 szklanki ciepłej wody,
    - łyżka oliwy,
    - 1/2 łyżeczki cukru,
    - sól.
    Farsz:
    - spora cukinia,
    - puszka pomidorów bez skóry,
    - łyżka koncentratu pomidorowego,
    - ząbek czosnku,
    - 2 łyżki posiekanej, świeżej bazylii,
    - 15 dag mozzarelli,
    - słodka papryka,
    - sól, pieprz,
    - zioła prowansalskie,
    - łyżka oliwy.
    Ponadto:
    - tłuszcz i mąka do formy.
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Tarta drożdżowa pod pierzynką z mozzarelli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy ciasto: drożdże kruszymy, ucieramy z cukrem i łyżką mąki, rozpuszczamy w 1/3 szklanki letniej (nie gorącej wody), odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (na ok. 30 minut).
    Resztę mąki przesiewamy do miski, robimy wgłębienie, dodajemy sól do smaku, łyżkę oliwy i wyrośnięte drożdże, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (jeżeli jest zbyt lepkie dodajemy trochę mąki, gdy za twarde odrobinę letniej wody lub mleka). Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 30 minut.
  • 2. Przygotowujemy farsz: Pomidory miksujemy wraz z zalewą, ząbkiem czosnku i posiekaną bazylią, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy na niezbyt grube półplasterki.
    Mozzarellę dzielimy na 2 części - 1 część rwiemy palcami na małe kawałki, drugą ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • Układanie cukinii - tarta drożdżowa 3. Formę do zapiekania smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką.
    Ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie nieco cieniej niż 0,5 cm. Ciastem wykładamy formę i gęsto nakłuwamy.
    Spód ciasta smarujemy koncentratem, układamy półplasterki cukinii (lekko na zakładkę), piętrowo, każdy rząd oprószamy odrobiną papryki i ziół prowansalskich. Nadmiar ciasta odcinamy.
    Cukinię zalewamy masą pomidorową, układamy kawałeczki mozzarelli.
    Resztę ciasta ponownie rozwałkowujemy, wycinamy koło o średnicy formy, przykrywamy wierzch zapiekanki i łączymy ozdobnie brzegi, lekko nakłuwamy.
  • 4. Łyżkę oliwy mieszamy z ziołami prowansalskimi, mieszanką smarujemy wierzch ciasta, posypujemy tartą mozzarellą.
    Formę z tartą wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, pieczemy przez 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować