Tarta czekoladowo-orzechowa z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gruszki obrać ze skórek zostawiając ogonki (tworzą piekną rustykalną ozdobę),włożyć w całości do rondelka,zalać winem,dodać cukier,cynamon i gotować ok.45min(zależy od odmiany gruszek),by były miękie,ale nie rozpadały się!Tą czynność najlepiej wykonać dzień wczesniej,by gruszki stały w tym winie przez noc,lepiej nabierają koloru i smaku!
2.Z mąki,margaryny,drobnego cukru,żółtek,proszku do pieczenia i szczypty soli - zagnieść elastyczne,jednolite ciasto,uformować kulę,owinąć folią i wstawić do lodówki na 45min.Masło utrzeć z trzema jajkami i cukrem-pudrem na puszystą masę,wsypać kakao,ciągle ucierajac,dodać orzechy i dokładnie wymieszać wszystko na jednolitą masę.Piekarnik włączyć na 180C.Tortownice o wymiarach 28cm, cieniutko posmarować masełkiem,wyłożyć dno i boki kruchym ciastem,wychodząc odrobine za brzegi formy,by nie spadło pod czas pieczenia.Na ciasto wyłożyć masę czekoladowo-orzechową,by była do połowy formy(rośnie w trakcie pieczenia!),na masę wyłożyc pokrojone w plasterki gruszki ogonkami do środka (jak na zdjęciu),posypać płatkami migdałowymi i wstawić do rozgrzanego piekarnika - piec 45min,aż masa urośnie do samej góry,a ciasto zazłoci się.
3.Wyjąć tarte z piekarnika,obciąć resztki ciasta z góry,tworząc równy brzeg.W garnuszku rozgrzać morelowy dżem - płynnym dżemem,za pomocą pędzla,posmarować górę tarty - nabierze pięknego połysku!Odstawić do zimnego miejsca,by wystygła.
SMACZNEGO!!!
Komentarze