Tarta czekoladowa - bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasteczka kruszymy w blenderze i dodajemy roztopione masło oraz kakao. Masę przekładamy do formy na tartę i dokładnie wyklejamy spód i brzegi. Schładzamy w lodówce.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żelatynę zalewamy łyżką zimnej wody by napęczniała, a następnie rozpuszczamy w gorącym mleku ( nie gotujemy ). Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
W misie miksera ubijamy na sztywno śmietankę oraz mascarpone. Pod koniec dodajemy cukier puder.
Do śmietanki wlewamy powoli ( nie przerywając miksowania ) rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę, następnie ostudzoną żelatynę. Na koniec dodajemy szczyptę cynamonu i kakao. Mieszamy i wylewamy masę na ciasteczkowy spód. Wyrównujemy i schładzamy ok 3 godziny w lodówce. Przed podaniem ozdabiamy wiórkami z czekolady.
Komentarze