Tarta czekoladowa z czekowiśnią

4.49 (181 ocen)

  • Dla 8 osób

Mocno czekoladowa tarta z delikantym pieczonym musem i czekowiśnią

  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    - 200g mąki pszennej
    - 50 g kakao
    - 2 żółtka
    - 1/2 szklanki cukru pudru
    - 125g masła
    Czekowiśnia:
    - 500 g dojrzałych wiśni, wydrylowanych (mogą być mrożone)*
    - 80 - 100 g cukru lub więcej
    - 15g kakao
    - 1 łyżka rumu
    Pieczony mus czekoladowy:
    - 2 jajka
    - 50g cukru brązowego
    - 100g czekolady gorzkiej 72%
    - 25g masła
    - 2 łyżeczki mąki pszennej, płaskie
Wystaw ocenę:

4.49 (181 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta czekoladowa z czekowiśnią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta czekoladowa z czekowiśnią 1. Ciasto kruche: Mąkę, kakao, cukier puder i masło posiekać na stolicy na drobny „piasek”. Dodać żółtka i szybko zagnieść. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na ok. 45 minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki wyłożyć je na dno formy na tartę z wyjmowanym dnem (u mnie o średnicy 23,5 cm), wysmarowanej wcześniej masłem. Wyrównać, po nakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie piec w temperaturze 180ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, spód posmarować rozbełtanym jajkiem (jednym z tych pięciu). Zabieg ten pozwoli tarcie pozostać bardziej kruchą. Ponownie piec 5-10 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu.
    Czekowiśnia: wiśnie przełożyć do garnka z grubym dnem, zasypać cukrem i zagotować. Gotować na minimalnej mocy palnika, bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu, aż woda wyparuje, a konfitura zgęstnieje. Jak konfitura będzie już dość gęsta, kakao rozrobić z rumem w 1/4 szklanki wody. Wymieszać dokładnie, by nie było grudek, dodać do konfitury i wymieszać. Pogotować jeszcze chwilę i ostudzić.
    Mus: jajka ubić z cukrem na jasny, puszysty krem. W kąpieli wodnej roztopić czekoladę z masłem. Ostudzić. Mąkę przesiać. Do jajek wlać czekoladę i zmiksować na małych obrotach miksera, następnie dodać mąkę i delikatnie wymieszać.
    Ostudzony kruchy spód smarujemy konfiturą, następnie nakładamy mus. Pieczemy ok. 10 minut aż mus się zetnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kakao Owoce Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować