Tarta żurkowa

5 (160 ocen)

Ta tarta kojarzy się z Wielkanocą, choć ja zrobiłam ją w środku lata:). Nietypowa, efektowna i bardzo delikatna w smaku. Farsz jest wręcz piankowy, z delikatnym posmakiem żurku.

Składniki:


  • Ciasto na tartę:
    100g zimnego masła
    200g mąki pszennej
    1 jajko L
    1/2 łyżeczki soli

    Masa śmietanowo-jajeczna
    2 jajka L
    300ml śmietany 18%
    5 łyżek żurku w proszku
    1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
    2 łyżeczki chrzanu
    sól, pieprz

    Dodatki:
    3 białe, parzone kiełbasy
    2 jajka ugotowane na twardo
    szczypiorek do dekoracji

Wystaw ocenę:

5 (160 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta żurkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło kroimy na kawałki, łączymy z mąką, jajkiem i solą. Wyrabiamy rękoma do powstania zbitego, gładkiego ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt suche i za mało plastyczne, dolewamy zimną wodę, zaczynając od 1 łyżki. Wałkujemy, wykładamy na formę (27cm), nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 190 stopni.

  • 2. Jajka, śmietanę, żurek w proszku, chrzan i przyprawy łączymy ze sobą. Wylewamy na tartę. Układamy pokrojone jajka i kiełbasę. Zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 190 stopni. Dekorujemy szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować