Ta tarta kojarzy się z Wielkanocą, choć ja zrobiłam ją w środku lata:). Nietypowa, efektowna i bardzo delikatna w smaku. Farsz jest wręcz piankowy, z delikatnym posmakiem żurku.
Składniki:
Ciasto na tartę:
100g zimnego masła
200g mąki pszennej
1 jajko L
1/2 łyżeczki soli
Masa śmietanowo-jajeczna
2 jajka L
300ml śmietany 18%
5 łyżek żurku w proszku
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
2 łyżeczki chrzanu
sól, pieprz
Dodatki:
3 białe, parzone kiełbasy
2 jajka ugotowane na twardo
szczypiorek do dekoracji
1.Masło kroimy na kawałki, łączymy z mąką, jajkiem i solą. Wyrabiamy rękoma do powstania zbitego, gładkiego ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt suche i za mało plastyczne, dolewamy zimną wodę, zaczynając od 1 łyżki. Wałkujemy, wykładamy na formę (27cm), nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 190 stopni.
2.Jajka, śmietanę, żurek w proszku, chrzan i przyprawy łączymy ze sobą. Wylewamy na tartę. Układamy pokrojone jajka i kiełbasę. Zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 190 stopni. Dekorujemy szczypiorkiem.
Komentarze