Kiedyś nienawidziłam szpinaku, dziś uwielbiam go przyrządzonego na różne sposoby. Tarta jest to szybkie i proste danie ale tak pyszne, że znika w mgnieniu oka.
Składniki:
Na ciasto:
225 g mąki
pół łyżeczki soli
100 g schłodzonego masła
4-6 łyżek zimnej wody
Na farsz:
400 g szpinaku
mozzarella ( 1 lub 2)
kilka pasków czerwonej papryki
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
jajko
150 ml smietany kremówki
ser żółty
Tarta ze szpinakiem i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto czyli mąkę, sól, masło i wodę posiekaj i zagnieć ciasto. Rozwałkuj je i wyłóż nim formę do tarty, pozostawiając wyższe brzegi. Nakłuj ciasto widelcem i pozostaw w lodówce.
Na rozgrzanej oliwie duś szpinak razem z czosnkiem, dodaj sól i pieprz. Po ostudzeniu dodaj mozzarellę. W miseczce roztrzep jajko ze śmietaną, przypraw solą i pieprzem.
Wyjmij ciasto, nałóż szpinak i kilka pasków czerwonej papryki, wlej masę jajeczno-śmietanową, lekko wymieszaj, posyp startym żółtym serem.
Zagnij brzegi do środka. Piecz przez 10 minut w temperaturze 200 stopni, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 170 stopni i zapiekaj jeszcze przez 20 minut.
Wierzch posypałam kminkiem, który uwielbiam :-) (przed pieczeniem oczywiście)
Komentarze