Tarta ze szpinakiem i mozzarellą

0 (0 ocen)

Kiedyś nienawidziłam szpinaku, dziś uwielbiam go przyrządzonego na różne sposoby. Tarta jest to szybkie i proste danie ale tak pyszne, że znika w mgnieniu oka.

Składniki:


  • Na ciasto:
    225 g mąki
    pół łyżeczki soli
    100 g schłodzonego masła
    4-6 łyżek zimnej wody



    Na farsz:
    400 g szpinaku
    mozzarella ( 1 lub 2)
    kilka pasków czerwonej papryki
    2 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    jajko
    150 ml smietany kremówki
    ser żółty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta ze szpinakiem i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto czyli mąkę, sól, masło i wodę posiekaj i zagnieć ciasto. Rozwałkuj je i wyłóż nim formę do tarty, pozostawiając wyższe brzegi. Nakłuj ciasto widelcem i pozostaw w lodówce.

    Na rozgrzanej oliwie duś szpinak razem z czosnkiem, dodaj sól i pieprz. Po ostudzeniu dodaj mozzarellę. W miseczce roztrzep jajko ze śmietaną, przypraw solą i pieprzem.

    Wyjmij ciasto, nałóż szpinak i kilka pasków czerwonej papryki, wlej masę jajeczno-śmietanową, lekko wymieszaj, posyp startym żółtym serem.

    Zagnij brzegi do środka. Piecz przez 10 minut w temperaturze 200 stopni, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 170 stopni i zapiekaj jeszcze przez 20 minut.

    Wierzch posypałam kminkiem, który uwielbiam :-) (przed pieczeniem oczywiście)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Lunch Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować