Tarta ze szpinakiem

4.49 (186 ocen)

Najlepsza jaką do tej pory zrobiłam. Ciasto bardzo kruche i delikatne a farsz doskonały.

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka mąki krupczatki
    0,5 szklanki mąki pszennej
    pół kostki margaryny (125g)
    6 łyżek kwaśnej śmietany 18%
    szczypta soli


    Farsz:
    450g mrożonego szpinaku
    2 jajka
    3/4 szklanki śmietany 18%
    3-4 ząbki czosnku
    1 cebula
    5 łyżek sera żółtego startego
    2 łyżki masła
    sól
    pieprz
    szczypta gałki muszkatołowej
    (ja dodałam jeszcze sos do szpinaku Knorr)
Wystaw ocenę:

4.49 (186 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto połączyć i zagnieść. Wylepić formę do tarty i wstawić do lodówki na pół godziny do schłodzenia. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać rozmrożony, odciśnięty szpinak i chwilę smażyć. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
  • 2. Schłodzone ciasto nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i podpiec przez ok 15 min na lekko złoty kolor. Do przestudzonego szpinaku dodać roztrzepane jajka, śmietanę, ser żółty. Doprawić solą i gałką muszkatołową, dobrze wymieszać.
  • 3. Na podpieczony spód wylać masę szpinakową i zapiekać jeszcze ok 10-15 min, aż masa się zetnie a brzegi ciasta będą ciemno złote.

Porady

1/ Taką tarte można podawać polaną sosem czosnkowym lub z sadzonym jajkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować