Tarta ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto połączyć i zagnieść. Wylepić formę do tarty i wstawić do lodówki na pół godziny do schłodzenia. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać rozmrożony, odciśnięty szpinak i chwilę smażyć. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
2.Schłodzone ciasto nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i podpiec przez ok 15 min na lekko złoty kolor. Do przestudzonego szpinaku dodać roztrzepane jajka, śmietanę, ser żółty. Doprawić solą i gałką muszkatołową, dobrze wymieszać.
3.Na podpieczony spód wylać masę szpinakową i zapiekać jeszcze ok 10-15 min, aż masa się zetnie a brzegi ciasta będą ciemno złote.
Porady
1/ Taką tarte można podawać polaną sosem czosnkowym lub z sadzonym jajkiem.
Komentarze