Tarta z truskawkami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Podane składniki szybko zagnieść,wylepić ciastem natłuszczoną okrągłą formę do tarty,wstawić do piekarnika i piec około 25 minut w temp 175*c lub do zrumienienia ciasta.Wystudzić.
2.Nadzienie:
Dwie szklanki mleka doprowadzić do wrzenia z cukrem i cukrem waniliowym,oraz masłem w reszcie mleka zmiksować jedno jajko mąkę pszenną i ziemniaczaną wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń.
Wylać ciepłą masę budyniową na kruche ciasto zostawić do lekkiego wystudzenia,po chwili ułożyć odszypułkowane suche truskawki.
3.Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody i tężejącą zalać truskawki.Zostawić do całkowitego stężenia.
Porady
Tartę najlepiej kroić na drugi dzień gdy ciasto zmięknie pod budyniem.
Komentarze