Tarta z porem

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Przepis na małe tarty.

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - ciasto francuskie (mrożone): 450 gramów
    - por: 5 sztuk
    - jaja: 2 sztuki
    - śmietana: 200 gramów
    - ser parmezan (starty): 80 gramów
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
    - gałka muszkatołowa: 1 szczypta
    - bułka tarta: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto lekko rozmrozić, pokroić na 6 jednakowych kawałków. 5 porów oczyścić, umyć i pokroić w krążki. Gotować ok. 6 min we wrzącej osolonej wodzie, wyłożyć na sitko i dobrze osączyć. Jaja wymieszać ze śmietaną i startym parmezanem, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • 2. Piekarnik rozgrzać do temp. 200 °C (z termoobiegiem: do 180 °C). 6 małych foremek do tart (śr. 12 cm) nasmarować tłuszczem. Kawałki ciasta rozwałkować na lekko oprószonej mąką stolnicy i wyłożyć nimi foremki, wyklejając niewielki brzeg. Ciasto wystające poza foremki odkroić. Spody posypać bułką tartą. Na cieście rozłożyć pory, zalać je sosem śmietanowo- serowym. Tarty piec 20–25 minut. Podawać z sałatą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować