Przepis powstał w wyniku otrzymania w prezencie mojej pierwszej formy na tartę. Postanowiłam odwdzięczyć się moim darczyńcom czymś szczególnym i w efekcie końcowym poczęstowałam ich przepyszną tartą z porami.
2 godz.
Składniki:
Składniki na ciasto:
150 g mąki pszennej
150 g masła
4 łyżki wody
1 jajko
1 łyżeczka soli
Składniki farszu:
100 ml zimnej wody
180 ml śmietany kremówki
1 jajko
200 g surowego wędzonego boczku
300 g boczniaków
3 średniej wielkości pory
ser dojrzewający
świeży rozmaryn
sól i pieprz
Tarta z porami, boczniakami i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiej na stolnicę usypując wzgórek, zrób w nim wgłębienie, wbij jajo i dorzuć pokrojone w kostkę masło. Zagniataj palcami mąkę do środka, rozcierając ją z masłem. Wlej jedną łyżkę wody i szybko zagnieć w jednolitą masę.
2.Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki na pół godziny
3.Ciasto wyjęte z lodówki należy pokroić w talarki, którymi wyklejona zostanie forma do pieczenia.
4.Ciasto nakłuwamy widelcem i obciążamy fasolą, a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 10-15 minut.
5.Boczek i boczniaki pokrój w małe słupki. Przełóż do miseczki. Na tej samej patelni podduś pory przekrojone wzdłuż na pół, smaż na małym ogniu aż będą lekko rumiane. Nie mieszamy! Delikatnie przewróć na drugą stronę.
6.Boczek, pory i boczniaki przełóż na tartę, a następnie polej śmietaną, wymieszaną ze startym serem i jajkiem. Tartę włóż do nagrzanego piekarnika na 5-7 minut. Gdy sos zapiecze się wyjmij tartę i posyp ją rozmarynem. Życzę smacznego!
Komentarze