Por to warzywo,które króluje przez cały rok.Choć "Tarta z porami " nie należy do kosztownych dań,może się śmiało znaleźć nawet w menu eleganckiego przyjęcia-jako przekaska,albo danie główne.
60 min
Składniki:
Ciasto:
-30 dag.mąki
-18 dag.masła
-łyżka oliwy
-2 łyżki wody mineralnej
Farsz:
-4 dorodne pory
-20 dag.średnio tłustego,wędzonego boczku
Śmietanowa polewa:
-10-15 dag.sera z niebieską pleśnią np.rokpola
-1 i 1\2 szklanki słodkiej śmietanki 18%(najlepiej UHT)
-2 jajka
-gałka muszkatołowa
-pieprz,sól,ziarenka smaku
Tarta z porami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Przygotuj ciasto na spód
Zaczynamy od przesiania mąki na stolnicę.Teraz wyjmujemy z lodówki masło(odradzam używania margaryny,bo ciasto z nią nie jest aż tak smaczne,nie mówiąc już o tym,że twarde margaryny zawierają sporo tzw.izomerów trans kwasów tłuszczowych,których lepiej unikajmy).
Ostrym nożem szybko kroimy tłuszcz na małe kawałki,następnie wlewamy łyżke oliwy i wszystko dalej siekamy nożem, aż tłuszcz pochłonie mąkę i stworzą się grudki podobne do kruszonki.Wtedy wlewamy 2 łyżki bardzo zimnej wody mineralnej i szybko zagniatamy ciasto.Owijamy ciasto folią i wkładamy na godzinę do lodówki.
2.Przyrzadź farsz
Z porów odcinamy górną część tj.zielone liście,bo do tarty będą potrzebne białe części pora.
Kroimy pory w talarki i dokładnie płuczemy wodą na sitku.Boczek kroimy paski i smażymy,by wytopić tłuszcz.Łyżką wybieramy skwarki a na tym tłuszczu podsmażamy pokrojone pory.Pory nie mają się zrumienić a zeszklić,więc mieszamy od czasu do czasu.Nie dłużej niż 15 minut.Potem odkrywamy dekielek na 10 minut ,by woda odparowała.Po tym czasie dokładamy do pora skwarki z boczku i doprawiamy do smaku pieprzem,solą itp
3.Zrób śmietanową polewę
Śmietanę wyjmujemy z lodówki i wlewamy do miski.Do tego wbijamy 2 jajka,dodajemy szczyptę soli,pieprzu i gałki muszkatołowej.Wszystko starannie ubijamy rózgą.
Gotowe?To teraz scieramy na tarce o dużych oczkach ser z niebieska pleśnią.Całą masę dokładnie mieszamy.
4.Uformuj i upiecz tartę
Przygotowujemy forme do tarty lub okrągłą blaszkę i wyklejamy ją ciastem do tarty,tak by oklejone były także boki, co najmniej na 3 centymetry.Wykładamy do środka farsz z porami i boczkiem i wszystko zalewamy polewą śmietanową.
Wstawiamy tartę do nagrzanego już piekarnika, do 200 stopni.
Wstawiamy tartę ,po 20 minutach zmiejszamy temeraturę do 170 topni i dopiekamy jeszcze 25 minut.Zagladajmy jednak co jakis czas i jeśli zauważymy,że wierzch za mocno się zrumienił to przykryjmy folią aluminiową, lub pergaminem.
Komentarze