Tarta z porami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy zimne masło lub margarynę i siekamy. Dodajemy 2 łyżki zimnej wody i szybko wyrabiamy.
Owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 30 min.
2.Pory kroimy w pół talarki i dusimy na oleju doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Pamiętajmy tylko, że do sosu też dodamy sól. Dodajemy pokrojoną w małą kosteczkę wędlinę i jeszcze chwilę smażymy. Farsz chwilę studzimy.
Jeśli robimy farsz z boczku to najpierw jego wytapiamy a później dodajemy pokrojone pory.
3.Do miski wlewamy śmietanę wbijamy jajka dodajemy sól, szczyptę gałki i wszystko mieszamy widelcem na jednolitą masę. Ser ścieramy na tarce i dodajemy do sosu.
4.Formę na tartę smarujemy masłem i wylepiamy ciastem, wykładamy farsz i polewamy sosem. Całość pieczemy w 180 stopniach przez około 40 min.
Jeśli wierzch tary zrumieni się za wcześnie możemy przykryć ją folią aluminiową
Komentarze