Tarta z pieczarkami i brokułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wymieszać z solą i posiekać z zimnym masłem, dodać wodę i szybko zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki.
2.Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić natłuszczoną formę do tarty. Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem, przykryć papierem i obciążyć fasolą. Wstawić do piekarnika na 15 minut temp 190*C.
3.Pieczarki pokroić w plastry. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na maśle razem z pieczarkami. Pieczarki wyjąć a do cebuli dodać śmietanę z roztrzepanym jajkiem, solą pieprzem i tymiankiem.
Brokuła podzielić na różyczki i krótko obgotować.
4.Na podpieczonym cieście rozłożyć pieczarki i brokuły, zalać sosem i wstawić do piekarnika na 15 minut w temp. 190 *C
Komentarze