Tarta z karmelizowaną czerwoną cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce z podanych wyżej składników zagniatamy ciasto. Owijamy w przezroczystą folię i wkładamy na 30 minut do lodówki.
W tym czasie obieramy cebulę, kroimy w grube plastry. Wykładamy na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju. Na małym ogniu, pod przykryciem, mieszając co jakiś czas dusimy cebulę- około 25 minut. Następnie dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, i znów pod przykryciem dusimy razem 10 minut. Po upływie tego czasu zdejmujemy pokrywkę, dodajemy cukier i ocet balsamiczny. Zwiększamy gaz, ciągle mieszając aż cebula zacznie się lekko „kleić”. Wtedy wyłączamy gaz, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do ostudzenia.
Po upływie 30 minut wyjmujemy ciasto z lodówki i na przezroczystej foli rozwałkowujemy delikatnie w kształt koła na grubość około 3 mm. Wykładamy nim nasmarowaną tłuszczem formę do pieczenia nadmiar ciasta z brzegów odcinamy nożem. Nakłuwamy widelcem dno w kilku miejscach. Na tak przygotowane ciasto wykładamy ostudzoną cebulę, układamy 4 grube plasterki sera. Posypujemy tymiankiem. Pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze