Tarta z jarmużem i papryką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Po raz pierwszy wykorzystałam jarmuż w mojej kuchni. Okazało się, że jest przepyszny.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki
    Ciasto:
    2 żółtka
    1/3 kostki masła
    łyżka jogurtu greckiego
    pół łyżeczki soli
    szklanka mąki pszennej
    1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej
    Farsz:
    pęczek świeżego jarmużu
    pół papryczki chili
    mała papryka czerwona
    pół opakowania sera typu feta
    ząbek czosnku
    duża cebula
    łyżka oleju
    2 białka
    2 całe jajka
    szklanka śmietany 30%
    pieprz świeżo mielony
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z jarmużem i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto zagniatamy z przygotowanych składników, wkładamy do foliowego woreczka i zostawiamy w lodówce na ok 30 minut. Po tym czasie cienko wałkujemy i wykładamy na wysmarowana masłem i posypaną mąką formę do tarty. Nakłuwamy widelcem i pieczemy ok 15 minut w 180 stopniach ( tak aby spód się podpiekł i lekko zarumienił)
    Jarmuż obgotowujemy w osolonej wodzie, następnie przelewamy zimną wodą i odcedzamy. Po ostygnięciu drobno kroimy. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na złoto na oleju. Jarmuż mieszamy z cebulą, pokrojoną drobno papryczką chili i startym na tarce czosnkiem, doprawiamy pieprzem . Paprykę kroimy w słupki, ser w grubą kostkę. Jaja i białka mieszamy ze śmietaną na jednolitą masę, doprawiamy solą i pieprzem.
    Na upieczony spód wykładamy przygotowany jarmuż, a następnie wylewamy masę jajeczną. Na wierzch układamy paprykę i ser typu feta. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy z góry ok 15 minut, aż tarta się zapiecze i zarumieni.



Porady

Do ciasta zamiast jogurtu można dodać kwaśnej śmietany, a ser typu feta można zastapić zwykłym serem żółtym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jarmuż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować