Tarta z cukinią, pomidorami i kurczakiem

4.5 (182 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Oto mój kolejny pomysł jak smacznie wykorzystać zapasy świeżych pomidorków, które teraz są najlepsze :) Ta tarta jest bardzo łatwa do przygotowania, potrzebujemy do niej niewielu produktów a w efekcie końcowym mamy bardzo smaczne i lekkie danie obiadowe czy ciepłą kolację :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na formę o średnicy 24 cm i wysokości 3 cm:
    NADZIENIE:
    pojedynczy duży filet z kurczaka
    300 g cukinii (obranej)
    dość duży pomidor
    20 g bobu młodego
    10 g groszku młodego
    120 g śmietany
    100 g sera żółtego
    2 ząbki czosnku
    sól
    pieprz

    CIASTO:
    1 szklanka mąki
    1 jajko
    1 łyżka śmietany
    80 g margaryny
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z cukinią, pomidorami i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy na 30 minut do lodówki.
  • 2. Schłodzone rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty (jeśli zostanie nam ciasta to możemy je zostawić by ułożyć na wierzchu tarty).
  • 3. Na wierzch ciasta wykładamy papier do pieczenia, wysypujemy na niego groch.
  • 4. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 10 minut (z termoobiegiem).
  • 5. Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju.
  • 6. Cukinię i pomidor kroimy w plastry, ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, czosnek drobno siekamy.
  • 7. Śmietanę łączymy z serem, czosnkiem, przyprawiamy, dodajemy usmażonego kurczaka i wszystko mieszamy.
  • 8. Na podpieczone ciasto wykładamy śmietanę z kurczakiem, następnie rozkładamy na niej układając na przemian (w dowolnej konfiguracji) cukinię i pomidory, na końcu rozkładamy bób.
  • 9. Ciasto, które nam zostało cienko rozwałkowujemy i rozkładamy na wierchu tarty (możemy je posmarować jajkiem by się błyszczało).
  • 10. Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30 minut (bez termoobiegu) następnie jeszcze 5 minut z termoobiegiem .

Porady

Upieczoną tartę przed podaniem posypujemy świeżym groszkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować