Tarta z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do przesianej mąki dodajemy sól, zioła i drobno pokrojony zimny tłuszcz.
Lekko rozcieramy w rękach na kruszonkę , łączymy z żółtkiem .
Szybko zagniatamy jednolite ciasto , zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.
Ciasto wałkujemy i wykładamy dno i boki foremki wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Przykrywamy papierem do pieczenia , obciążamy kaszą , grochem i podpiekamy. Potem zdejmujemy papier i jeszcze kilka minut podpiekamy wierzch ciasta. Studzimy.
2.Cukinie płuczemy , suszymy i kroimy w plastry o grubości ok. 1/2 -1 cm.
Opruszamy solą ziołową.
Następnie kilka minut grillujemy z każdej strony. Przekładamy na papier.
Miksujemy śmietanę , dodajemy po jednym jajku .Odkładamy mikser i dodajemy ser pokrojony w drobną kosteczkę , zioła i pieprz. Całość mieszamy łyżką.
Na podpieczone ciasto wykładamy drobniej pokrojoną cukinię , polewamy śmietaną z serem. Pieczemy w 180 C przez ok. 30 minut , do zapieczenia góry.
Smacznego.
Komentarze