Tarta z botwiną i szparagami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Taka wiosna dzisiaj u mnie , Wam też proponuję.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto
    mąka pszenna 150 g
    masło 50 g
    margaryna 50 g
    sól 3/4 płaskiej łyżeczki
    sok z buraków 30 ml

    buraki ćwikłowe 2 -3 szt młode
    szparagi zielone 6 sztuk
    botwina liście ok. 17 sztuk

    serek mascarpone 170 g
    ser pleśniowy niebieski 80 g
    jajko 1 duże
    tymianek 1/2 łyżki
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z botwiną i szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0quwnn3 1. Ciasto.
    Do przesianej mąki dodajemy sól , drobno pokrojone zimne masło i margarynę . Szybko zagniatamy ciasto na kruszonkę , potem dodajemy sok z buraka i łączymy w jednolitą masę. Odkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
    Następnie wałkujemy ciasto i przekładamy do foremki 24 X 17 , brzegi na ok. 3-4 cm.
  • 2. Oczyszczamy , płuczemy młode buraczki i botwinkę listki.
    Buraczki większe kroimy na pół i opiekamy na oliwie , kilkanaście minut .

    Serek i jajko miksujemy , powoli dodajemy pokruszony ser niebieski , na koniec doprawiamy tymiankiem , solą i pieprzem.Odstawiamy .
    Szparagi płuczemy , przełamujemy i smażymy na oliwie , po minucie z każdej strony. Buraczki i szparagi przekładamy na papier.
    Botwinkę listki też wykładamy na papier , aby trochę obeschły.
    Blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika 180 C , ciasto nacinamy nożem , wykładamy papierem do pieczenia i obciążamy kaszą lub grochem .
    Po ok. 10 minutach zdejmujemy papier z obciążeniem i podpiekamy wierzch.
    Podpieczone ciasto wyjmujemy , studzimy , nakładamy listki botwinki , masę serową a na nią buraczki i szparagi , lekko dociskamy.
    Tartę pieczemy w 180 C przez ok. 40 minut.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować