Tarta z białym serem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj tortownicę (26-28 cm), albo foremkę - wysmruj tłuszczem. Ciasto francuskie rozmróź i podziel na trzy części (w razie konieczności lekko rozwałkuj do rozmiaru foremki). Twaróg rozgnieć widelcem, dodaj do niego jajko i razem wymieszaj. Jeśli masa będzie za bardzo sucha, to dodaj drugie jajko. Przypraw solą i pieprzem (ser musi mieć wyrazisty smak, aby nie zrobił się mdły przy cieście francuskim). Szpinak podsmaż z czosnkiem (ja dałam jeden ząbek, ale jeśli lubisz czosnek, to możesz dać więcej :)), dopraw solą i pieprzem.
Dno foremki wyklej pierwszym blatem ciasta, wyłóż połowę twarogu i przykryj drugim kawałkiem ciasta. Wyłóż resztę twarogu i na wierzchu rozłóż szpinak. Przykryj ostatnim kawałkiem ciasta i jeśli ciasto wystaje poza foremkę, to go przykój. Wierzch tarty posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 35-40 minut. Podawaj na ciepło :)
Więcej na wypiekibeaty.wordpress.com
Komentarze