Tarta z białym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy sól i masło. Siekamy nożem. Dodajemy żółtko i wodę. Wyrabiamy na gładkie ciasto, wstawiamy do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkowujemy (jeśli trzeba podsypujemy mąką) i wykładamy nim formę do tarty. Nakłuwamy w kilku miejscach. Ciasto przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy 15 minut w temp. 180 stopni po czym zdejmujemy folię i pieczemy kolejne 10 minut.
2.Jajka roztrzepać. Dodać łyżkę mąki i pokruszony ser biały. Przyprawić solą, pieprzem i gałką. Z pomidora zdjąć skórkę i pokroić w plastry. Na zapieczony spód wylać farsz serowy, poukładać pomidora i szynkę. Pomidory posypać ziołami prowansalskimi. Zapiekać kolejne 30 minut w temperaturze 160 stopni.
Komentarze