Można by też napisać "SERNIK NA ZIMNO Z AWOKADO". Smaczne ciasto z kremową, lekko cytrynową masą. Mdłe awokado zamienione zostało w przepyszny krem. Do tego spód z płatków owsianych i mąki pełnoziarnistej. Bogactwo składników mineralnych!
Składniki:
MAŁA BLASZKA 19 cm
*na spód:
-65g masła lub margaryny
-1 jajko
-3/4 szklanki płatków owsianych
-1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
-2 łyżki cukru
-1 łyżeczka cukru waniliowego
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
*na masę:
-1 miękkie awokado
-1 banan
-1 serek homogenizowany 200g
-100g mascarpone
-1 żółtko
-1 łyżka cukru
-skórka i sok z połowy cytryny
-2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wody
Tarta z awokado na owsianym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozpuszczamy masło na patelni, wsypujemy płatki i chwilę prażymy. Dodajmy cukier i cukier waniliowy. Masę mieszamy i przekładamy do miski, czekamy aż trochę ostygnie. Dodajemy mąkę, proszek oraz jajko, mieszamy. Ciasto będzie kleiste, jeśli jednak będzie za rzadkie można dodać trochę mąki. Masę wykładamy do okrągłej formy 19 cm robiąc wyższe brzegi i pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
2.Żółtko ucieramy z cukrem na puszystą masę. Awokado przekrawamy na pół i łyżeczką wydrążamy miąższ, dodajemy do miski i za pomocą blendera miksujemy wszystko na jednolitą masę. Dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz oba sery i mieszamy. Na koniec wlewamy powoli rozpuszczoną żelatynę, mieszając energicznie masę, aby nie było grudek. Banany kroimy w plastry i układamy na ostudzonym spodzie. Na wierzch wylewamy masę z awokado, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki, aby stężała. Smacznego!
Komentarze