Tarta z nektarynkami w galaretce

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Połączenie kruchego ciasta i skąpanych w galaretce słodkich nektarynek. Raj dla podniebienia któremu nikt się nie oprze.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    -180 g mąki tortowej (1 szklanka)
    -100 g masła
    -1 jajko
    -1 łyżeczka cukru waniliowego
    -3 łyżki cukru pudru

    Wierzch:
    -2 nektarynki
    -1 galaretka brzoskwiniowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tarta z nektarynkami w galaretce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kopczyk 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier waniliowy, cukier puder i pokrojone w kostkę masło. Całość siekamy nożem aż masło będzie w małych kawałeczkach. Robimy kopczyk, wbijamy jajko, zagniatamy jednolite ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 45 minut do lodówki.
  • przed upieczeniem 2. Następnie ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy (wałek również nacieramy mąką). Ostrożnie, za pomocą wałka przenosimy do wysmarowanej masłem foremki do tarty o średnicy 24 cm. Dociskamy, wyrównujemy brzegi i nakłuwamy ciasto widelcem, aby nie urosło. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
  • tarta 3. Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wrzątku. Odstawiamy do stężenia. Zapieczone ciasto studzimy. Gdy całkiem wystygnie układamy na nim pokrojone w półplasterki nektarynki. Ostrożnie za pomocą łyżki wylewamy tężejącą galaretkę. Ciasto wstawiamy do lodówki aż galaretka całkiem stężeje (na około godzinę).

Porady

Galaretka przed wylaniem na ciasto koniecznie musi tężeć, a ciasto musi być dokładnie wystudzone, w innym przypadku "przeniknie" przez tartę, przez co ciasto zwilgotnieje, a galaretki nie będzie widać na wierzchu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Nektarynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować