Tarta Warzywna

0 (0 ocen)

  • 20 min

Jest to proste i zarazem tanie danie. Doskonale smakuje na ciepło jako danie główne jak i na zimno.

  • 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3/4 paczki masła
    2 szklanki mąki
    łyżeczka soli
    łyżka otrąb pszennych (opcjonalnie)
    Nadzienie:
    paczka mieszanki warzywnej (mogą być też świeże warzywa:marchew, brokuł, kalafior, papryka)
    1 jajko
    1/2 szklanki mleka
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    1 łyżka mąki
    1/2 szklanki startego żółtego sera
    przyprawy ( sól, pieprz, bazylia, oregano)

Tarta warzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Masło posiekać, wymieszać z pozostałymi składnikami i zagnieść. Włożyć do lodówki na około pół godziny.

  • 2. Nadzienie:
    Warzywa ugotować na półtwardo. Resztę składników wymieszać.
  • 3. Wykończenie:
    Schłodzone ciasto wyłożyć do formy na tartę i piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Na podpieczony spód wyłożyć ugotowane warzywa i zalać nadzieniem. Piec jeszcze przez 35 minut. Do zarumienienia brzegów.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy