Tajskie sajgonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone podsmażamy na patelni doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Mieszankę chińską pieczemy na patelni co jakiś czas podlewając odrobiną wodą. Makaron chiński zalewamy 2 szklankami wrzątku, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na około 3 minuty aby makaron napęczniał. Odcedzamy i kroimy w mniejsze paski.
2.Kapustę pekińską kroimy w paski. Warzywa, mięso, makaron łączymy ze sobą dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy przyprawami, sosem sojowym i sosem tajskim. Na końcu dodajemy kapustę pekińską i mieszamy. Lekko przestudzamy.
3.Papier ryżowy zanurzamy na około 2 sekundy w ciepłej wodzie i kładziemy na desce aby zmiękł. Nakładamy gotowy farsz i zwijamy sajgonki jak krokiety (dokładny opis zwijania z tyłu na papierze ryżowym). Pieczemy na rozgrzanym tłuszczu aż papier ryżowy lekko zbrązowieje i przekręcamy na drugą stronę i upieczemy. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Komentarze