Tajskie curry z dynią i mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Mięso opłukać i pokroić w centymetrową kostkę.
Rozgrzać olej w dużej patelni (najlepiej w woku). Wrzucić cebulę, oprószyć solą i chwilę smażyć (ok. 2 minuty). Dodać mięso, czosnek, liście limonki i 2 łyżeczki pasty curry (więcej można dodać pod koniec duszenia). Smażyć kolejne 5 minut bardzo często mieszając aby się nie przypaliło.
Wlać mleko kokosowe, doprawić i dusić na wolnym ogniu około 15 minut.
Dwa, trzy plastry dyni zmiksować blenderem, pozostałą pokroić w dużą kostkę. Dynię dodać do mięsa, delikatnie wymieszać i ostatecznie doprawić.
Podawać z ryżem.
* Pastę curry można zrobić samemu - ja korzystam z kupionego gotowca. W lodówce mam i czerwone i zielone. Jest świetnym dodatkiem do wielu dań.
Komentarze