Uwielbiam wszystko co ma aromat korzenny i smak rumowy bo uwielbiam Święta Bożego Narodzenia, a te właśnie ule smakują bardzo świątecznie.
2 godz.
Składniki:
1.Ciasto: 50 dag mąki tortowej , 10 dag cukru pudru,15 dag masła , 10 dag miodu, 1 jajko, 1 i 1/2 łyżeczki sody, kwaśna śmietana (tyle ile zabierze ciasto-dodawać powoli tak by uzyskac ciasto podobne do pierogowego), słoiczek powideł
Tajemnicze ule - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Masło pokruszyć wymieszać z mąką, cukrem,jajkiem,śmietaną,miodem.Ciasto podzielić na dwie równe części.Jedną rozwałkować , posmarować powidłami.
.W garnku wymieszać bakalie z miodem,dolać rum i podgrzewać na wolnym ogniu około 5 min,przestudzić.
.Drugą część ciasta rozwałkować i wycinąc szklanką krązki , nadziać bakaliami i formować kulki .Powinno powstać około 7 rzędów po 4 kulki.Kulki ułożyć na na cieście posmarowanym powidłami.i upiec w 180 stopniach około 45 min.Wystudzić
.
.Jak będzie tężeć wyłożyć , pomiędzy kulki na całe ciasto ,schłodzić.
Do gorącego budyniu dodać 2 sypkie galaretki cytrynowe i poł kostki masła ,zmiksować około 2 min.Kiedy krem będzie bardzo letni wyłożyć na galaretke tak by pokryła wystające kule.
Wodę zagotować z cukrem, dodać margarynę i rozpuścić. Rondelek zdjąć z ognia i dodać mleko w proszku. Wymieszać bardzo dokładnie tworząc gładką lśniącą masę. Lekko wystudzić i polać ciasto.Schłodzić.
Komentarze