makaron pappardelle lub tagliatelle
1/2 pęczka zielonych szparagów
rukola wg uznania (mniej więcej dwie garści)
70 g migdałów w płatkach
2 łyżki masła
sól i pieprz do smaku
ew. 1 ząbek czosnku
2-3 jajka (po jednym na osobę)
2 łyżki octu
woda (ok. 1 litra)
Tagliatelle ze szparagami i jajkiem w koszulce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy wg czasu podanego na opakowaniu. Odcedzamy i przekładamy z powrotem do garnka. Szparagi myjemy, przycinamy łodygi, obieramy dolne części i gotujemy w osolonej wodzie (a najlepiej na parze) przez ok. 5 minut. Masło roztapiamy w rondelu i wsypujemy płatki migdałów, podsmażamy na zloty kolor.
Do makaronu dodajemy rukolę i migdały z masłem, całość mieszamy lekko podgrzewając. Nakładamy na talerze. Na wierzchu układamy ugotowane szparagi i jajko w koszulce.
2.Wodę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy ocet. Każde jajko osobno wybijamy na miseczkę (ponoć tak trzeba, choć ja wybijam bezpośrednio do wody, tylko robię to bardzo delikatnie) i ostrożnie, trzymając miseczkę tuż nad powierzchnią, przelewamy jajko do wody. W razie potrzeby brzegi białka delikatnie ogarniamy łyżką, tak aby ładnie się ułożyły wokół żółtka. Powtarzamy czynność, jeśli gotujemy więcej jajek.
Każde jajko gotujemy 2-3 minuty. Przy 2-minutowym gotowaniu żółtko jest mocno płynne.
Komentarze