Tagliatelle z soją i dynią w sosie curry

0 (0 ocen)

Szybka, zdrowa i wegańska potrawka o niesamowitym aromacie i smaku

Składniki:

  • -50g suchej soi
    -200g świeżej dyni hokkaido
    -pół łyżeczki przyprawy curry
    -1 łyżka oleju kokosowego
    -pół szklanki mleka kokosowego
    -100g razowego makaronu tagliatelle
    -pół cebuli
    -sól, pieprz do smaku
    -posiekana natka pietruszki

Tagliatelle z soją i dynią w sosie curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-22tqlr2 1. -soję zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc
    -rano odlewamy wodę
    -do garnuszka nalewamy wodę, wrzucamy soję i gotujemy do miękkości
    -dynię dokładnie myjemy, suszymy i kroimy na kawałki
    -cebulkę drobno siekamy
    -patelnię rozgrzewamy z dodatkiem oleju i smażymy dynię oraz cebulę
    -całość zalewamy mlekiem, dodajemy przyprawy i doprowadzamy do wrzenia aż płyn się lekko zredukuje
    -dusimy pod przykrywką do miękkości
    -makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu
    -wszystkie składniki przekładamy na patelnię i dokładnie mieszamy
    -posypujemy świeżą natką pietruszki

Porady

soję możesz zamienić na ciecierzycę

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy