Tagliatelle z kurkami w sosie śmietanowym

0 (0 ocen)

Danie można przygotować w kilkanaście minut, idealne dla zapracowanych.

Składniki:

  • Składniki;
    1 pierś z kurczaka ( ok 25 dag)
    20 dag kurek
    śmietana 30 % 200ml.
    oliwa do podsmażenia
    sól, pieprz
    makaron tagliatelle szpinakowy ok 20 dag
    kilka suszonych pomidorów z oliwy

Tagliatelle z kurkami w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
    Filet z kurczaka myjemy a następnie kroimy w większą kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wkładamy mięso. Smażymy kilka minut , często mieszając. Kurki oczyszczamy ( ja zalewałam je kilka razy gorącą woda , odczekałam chwile aż piasek opadł i czynność powtarzałam) Na patelnie do kurczaka dodajemy oczyszczone kurki, można je pokroić na mniejsze kawałki. Ja dodałam je w całości. Dusimy około 5 min. Dodajemy pokrojone suszone pomidory, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Następnie zalewamy śmietaną ,mieszamy kilka chwil do momentu aż sos lekko zgęstnieje. Do sosu wkładamy makaron, dokładnie mieszamy i podajemy.

Porady

Możemy użyć także innego makaronu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy