Tagliatelle z kurkami w sosie serowym z tymiankiem

4.5 (142 ocen)

  • 20 min

Sezon na kurki rozpoczynam u siebie od dziś :) pierwsza moja propozycja to kurki duszone w serkach topionych.

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki na 2 porcje:
    kurki - u mnie 2 duże garści
    tagliatelle albo inny makaron - ilość w zależności ile zjemy
    2 serki topione o smaku śmietankowym
    1 mała cebula
    plaster masła
    1 ząbek czosnku
    3/4 szklanki rosołu
    50 ml wina białego, wytrawnego
    świeży tymianek
    świeżo mielony pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy Tagliatelle

Tagliatelle z kurkami w sosie serowym z tymiankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku. Kurki czyścimy (ja pod bieżącą wodą używając szczoteczki).
  • 2. Na maśle musimy najpierw zeszklić cebulę i czosnek, później dodajemy kurki (te większe przekrawamy na mniejsze cząstki), wlewamy wino i bulion i czekamy aż się zredukuje (około 3 minut), później dodajemy serki topione (Wszystko smażymy około 7-10 minut).
  • kurki w sosie serowym 3. Makaron polewamy sosem serowym z kurkami, przyprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem i posiekanym świeżym tymiankiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kurki Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować