Sezon na kurki rozpoczynam u siebie od dziś :) pierwsza moja propozycja to kurki duszone w serkach topionych.
20 min
Składniki:
Składniki na 2 porcje:
kurki - u mnie 2 duże garści
tagliatelle albo inny makaron - ilość w zależności ile zjemy
2 serki topione o smaku śmietankowym
1 mała cebula
plaster masła
1 ząbek czosnku
3/4 szklanki rosołu
50 ml wina białego, wytrawnego
świeży tymianek
świeżo mielony pieprz
Tagliatelle z kurkami w sosie serowym z tymiankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy w osolonym wrzątku. Kurki czyścimy (ja pod bieżącą wodą używając szczoteczki).
2.Na maśle musimy najpierw zeszklić cebulę i czosnek, później dodajemy kurki (te większe przekrawamy na mniejsze cząstki), wlewamy wino i bulion i czekamy aż się zredukuje (około 3 minut), później dodajemy serki topione (Wszystko smażymy około 7-10 minut).
3.Makaron polewamy sosem serowym z kurkami, przyprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem i posiekanym świeżym tymiankiem.
Komentarze